Föredragshållare

Så Här Bokar Du En Inspirerande Föredragshållare Till Ditt Event

Det viktigaste är att ha koll på sin målgrupp, är det chefer, anställda eller studenter. Är det mellanchefer, avdelningschefer eller direktörer. Den här typen av filtrering är viktigt för att fånga intresset och beröra besökarna eller gästerna beroende forumet som du väljer för tillställningen. 

Men innan vi går vidare ska vi börja med att definiera typen av föredragshållare.

Professionell Föredragshållare: Denna är en betald föredragshållare, se det lite som om det vore en atlet, en gång betald så tappar de sin amatör status. Det kan vara en person som harr ett annat jobb men av olika skäl finns det ett stort intresse av att höra den här personen hålla ett föredrag, och är dessutom villiga att betala för det.

Inspirerande Föredragshållare: Ja detta är också en betald sådan, professionell alltså. För även om hen skulle prata om ett ämne så är det främst erfarenheten och det hen har upplevt, och det som drivit eller förändrat personen till något, så handlar det oftast om att föredragshållaren inspirerar åhöraren till en sorts typ av handling. 

Kändis Föredragshållaren: En atlet, politiker, film eller rockstjärna som är villig att dela med sig av sina upplevelser, erfarenheter och livsåskådning. 

Talarbyrå: Dessa är företag som bokar föredragshållare, oftast med en hemsida där företaget presenterar vilka föredragshållare den har direkt eller indirekt med, vid enstaka tillfällen även en prislapp som kan ge någon riktlinje för vilka kostnader som är förenade med bokningen. Dessa är oftast kompenserade med någon procent av föredragshållarens ersättning. Så det finns ingen fördel för ett företag att boka genom en talarbyrå.

Så nu vill du boka en föredragshållare. För att hålla en fokus i det vi vill lära ut så förhåller vi oss till professionella föredragshållare, oavsett vad du väljer att kalla dem så är det personer som lever på att hålla föredrag, många även runt hela världen.

Vad är dom första stegen? Låt oss föreställa oss att du börjar från allra första början, du har aldrig bokat en talare och du kanske inte heller någonsin hört personen hålla ett föredrag, inte heller har du fått någon rekommendation. Då finns det två val, det första att du gör en egen undersökning kring personen, så bokar du personen direkt eller via en talarbyrå.

Boka Själv: Om du villl boka direkt med föredragshållaren så kan du söka på google efter intresseämnen. Så hur vet du om de är bra? Titta på deras videor. De flesta talare som har en karriär inom talande branschen kommer att ha en video. Ett försiktighetsord; vem som helst kan vara bra i korta 10 sekunders klipp. Föredragshållaren bör ha några längre klipp så att du kan känna deras stil, budskap och mer.

Boka Genom Talarbyrån: Att gå genom föredragshållarens byrå innebär att en agent gör mycket av benarbetet för dig. De får reda på de ämnen du är intresserade av och din budget och ger dig flera val att tänka på. Du måste fortfarande titta igenom videoklippen och begränsa alternativen till det du vill ha – eller åtminstone två eller tre toppval. Förresten, om du har en bra relation med agenten kan du använda den agenten varje gång du behöver en talare.

Förbokningssamtalet: Oavsett om du bokar direkt eller via en byrå, när du tror att du har gjort rätt val är du inte helt klar. Ring föredragshållaren för att få det som jag kallar “förbokningssamtalet.” Fråga talaren om deras bakgrund och varför de tycker att de passar dig. Om samtalet har ställts in i förväg, skulle talaren ha gjort några inledande läxor. Deras förberedelse för samtalet ger dig en indikation på deras villighet att ordentligt förbereda sig för talet.

Föredragshållarens Gage: Avgiften för en föredragshållare går från några hundra dollar för en närvaro till upp till hundratusen dollar (och ibland mer) för kändisar och politiker. Det har rapporterats att president Bill Clintons talavgifter har varit över en kvarts miljon dollar. Den typiska avgiften för professionell talare varierar från några tusen till mindre än femtio tusen. Medan du hittar föredragshållare till lägre avgifter är den genomsnittliga avgiften för en professionell talare cirka 50 000 kronor i den mycket låga delen till 200 000 kronor. När du väl har kommit över tjugo eller tjugofem tusen dollar arbetar du med erfarna proffs som kanske har skrivit en bästsäljande bok i New York Times eller erkänts som ledande inom sitt expertområde.

Resekostnader: Glöm inte att det kan vara resekostnader involverade. Vissa talare lämnar in en specificerad utgiftsrapport med sin slutliga räkning. Det blir mer och mer populärt för högtalare att ha ett fast pris för utgifter. Till exempel kan en högtalare ta ut sin avgift plus ett hotellrum och “X” antal kronor för att täcka övriga utgifter. Fördelen med ett schablonbelopp är att det inte finns några överraskningar när den slutliga fakturan dyker upp. För det är väldigt vanligt med överraskningar.

Sex frågor att ställa föredragshållaren innan du bokar: 

  1. Vad är din bakgrund? 
  2. Varför tror du att du skulle passa bra för vår publik? 
  3. Har du pratat med publik (eller organisationer) som vår tidigare? 
  4. Har du några artiklar, böcker eller videoklipp som kan ge oss en uppfattning om det innehåll du tror skulle passa vår publik? 
  5. Anpassar du ditt tal, och i så fall hur? 
  6. Skulle du vara villig att prata med några av våra ledare före talet (eller andra som kan hjälpa dig att förbereda dig för talet)?

Dessa frågor är bara en början. Naturligtvis kommer det att finnas andra frågor. Du vill fråga om talarens avgift och hur de hanterar resekostnader. En ytterligare konversation hjälper dig att se till att talarens kommentarer överensstämmer med temat för mötet, din organisations värderingar etc. Se till att bygga en viss nivå av samtal på samtalet. Du får en känsla av talarens personlighet och stil och förstår bättre vad du kan förvänta dig om och när du bokar föredragshållaren.

Oavsett om du går direkt eller bokar genom en byrå, är sannolikheten för ett framgångsrikt engagemang med en erfaren professionell – en som har ett resultat av framgång – hög. Visst, jag har hört galna historier om talare som misslyckas eller agerar felaktigt, men de är få. Men kom ihåg att talare är människor. Det betyder att de kommer att ha bra och dåliga dagar. Detta är min åsikt, men jag tror att den dåliga dagen på heltidens professionella talare fortfarande är en bra dag. 

När det gäller personligheter inom blockkedjan eller krypto scenen så hjälper vi gärna till, vi bokar åt företaget och sköter all logistik som det innebär.

Related articles

You may also be interested in

Growth Hacking

Growth Hacking

Growth Hacking has become popular in recent years as a method using targeted strategies to improve the outcome of marketing efforts in media and social media. Growth hacking is about understanding how media logic and digital media algorithms of different platforms work and then use this knowledge to influence customer behaviour, create drive measurable outcomes and intended effects.

Våra kurser

Våra Kurser

På Burhalls älskar vi alla former av blockchains, digitala valutor och marknadsplatformar, här utbildar vi framtidens ledare att skapa normerna för det digitala samhället.

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.

Headline

Never Miss A Story

Get our Weekly recap with the latest news, articles and resources.
Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.